Els Reis a Mataró

Els Missatgers Reials arriben al Port de Mataró a bord del llaüt Sant Ramon el diumenge anterior a la Cavalcada. Després de ser rebuts per les autoritats de la ciutat, comencen a recollir les cartes dels infants de Mataró. 

Aquest any, l'arribada dels Missatgers Reials serà el matí de diumenge 30 de desembre. A partir de les 11.30 h hi haurà un concert familiar amb la música de Michael Jackson a càrrec de I Want U Back i, durant el lliurament de cartes actuarà el grup mataroní GospelSons.

Durant els dies 2, 3 i 4 de gener, els emissaris reials seguiran recollint les cartes de la mainada a la plaça de Santa Anna i al Nou Parc Central. A la Rambla també hi haurà instal·lat el Village Infantil del Missatger Reial amb tallers per als infants. Els missatgers, però, es reparteixen per tot arreu de la ciutat perquè tots els nens i nenes puguin fer-los arribar les seves peticions. Els punts de recollida es poden consultar a través d'aquest mapa interactiu.

La tarda del 5 de gener arriben Ses Majestats els Reis d'Orient i es passegen pels carrers de la ciutat, repartint caramels i saludant la quitxalla en una llarga cavalcada formada per més d'una vintena de carrosses i una trentena de comparses. La Cavalcada, amb més de 5 quilòmetres de recorregut i prop de 60.000 assistents, és un dels actes més multitudinaris dels que es realitzen a Mataró. La festa compta amb la col·laboració d’un gran nombre de persones i entitats que participen en algun moment del procés. Així doncs, dels 800 participants a la cavalcada, més de 500 són voluntaris.

Les carrosses que participen a la Cavalcada són l’Oca, Els Somnis, El Tren, El Tramvia, L’Avió, El Vaixell, Els Arlequins, La Blancaneus, Egipte, Les Joguines, L’Iceberg i les tres carrosses reials (la del rei Melcior, la del rei Gaspar i la del rei Baltasar). Entre les carrosses també hi trobarem diverses comparses: Anem a dormir, Els carters i Les Ratetes, així com algunes entitats de la ciutat. En total hi participen gairebé 700 persones. 

El recorregut i horaris es repeteixen any darrere any: sortida puntual a les 17.30 h des de la plaça de Puerto Rico, passant per la ronda d’Alfons X el Savi, la plaça d’Espanya, el camí de la Geganta, la plaça de Granollers, la ronda de Leopoldo O’Donnell, la plaça de Manuel Serra i Xifra, el camí del Mig, el carrer de Miquel Biada, la ronda d’Alfons XII, la plaça d’Alexander Fleming, el camí Ral, La Rambla, la plaça de Santa Anna i La Riera fins a l’Ajuntament, on hi haurà la rebuda de Ses Majestats per part de les autoritats municipals i els parlaments dels Reis d’Orient des del balcó.


Acabada la Cavalcada, Ses Majestats baixaran a peu per La Riera per anar a la carpa de la Plaça de Santa Anna on llegiran el conte de Reis als petits de la casa abans d'anar a dormir.