Establiments emblemàtics de Mataró

 Del 25 de febrer al 25 d'abril Can Serra Museu de Mataró acull l'exposició "Establiments emblemàtics de Mataró", comissariada   per  la Pilar González-Agàpito, una de les persones que més coneix i més ha escrit sobre la història dels comerços de la ciutat. Hi  trobarem la història de 23 establiments de la ciutat plens d'història. La mostra és el resultat d'un projecte que es va iniciar l’any 2019 a partir de la realització d’un inventari dels establiments emblemàtics de Mataró. D’aquest inventari s’han seleccionat 23 establiments que han entrat a formar part del web https://rutadelsemblematics.cat/mataro-guia-destabliments-emblematics.html, del Fons d’Imatges de Comerç de Catalunya. 

La rutadelsemblematics.cat, és la guia en línia dels establiments emblemàtics de Catalunya, un portal on descobrir les icones comercials i turístiques que s’han anat creant al llarg dels segles i que avui constitueixen un valuós patrimoni, alhora que un actiu cultural i turístic de primer nivell que cal preservar i difondre. Dins la guia en línia, actualment hi podem trobar els establiments emblemàtics de Banyoles, Barcelona, Figueres, Girona, Olot i Mataró. Al web, hi ha geolocalitzats els establiments, alguns d’ells oberts al públic i altres que ja no estan en actiu, però gràcies a la pàgina es poden visitar virtualment i veure com eren quan estaven oberts. També hi ha entrevistes, descripcions i fotografies realitzades per Esteve Vilarrúbies, titular del Fons d’imatges de Comerç de Catalunya i il·lustracions fetes amb tinta xinesa sobre paper de l’artista barceloní Joan Bueno. 


 Es podrà visitar a Can Serra-Museu de Mataró del 25 de febrer al 25 d’abril. L’horari d’obertura del Museu és de dimarts a divendres de 17 a 20 h; dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenges d’11 a 14 h. A l’exposició s’hi podrà veure un recull   d’imatges d’aquests establiments plens d’història i que mantenen el regust del passat. Establiments que la majoria segueixen despatxant el mateix producte i d’altres, malgrat haver-lo canviat, ho han fet respectant la història. 
Els 23 establiments representats a l’exposició i al web són: Ca L'Artigas (actualment Le Boel), Bar Casal Aliança, Bar Europa, Barberia Fornaguera-Buitrago, Barberia Vicente, Cafès Manigua - Cereria Masjuan, Can Silveri, Casino Mataroní, Celler Castellví, L'Escocesa (actualment La Font del Faune), Farmàcia La Creu Blanca, Farmàcia Plana Borràs, Farmàcia Spà, Ferreteria Colomer, Herboristeria La Argentina, Impremta Laietana, La Confianza, Forn La Espiga de Oro (actualment Dàlmata), Confiteria La Vienesa (actualment Forum Set), Leandro Bonet (actualment La Gofreria), Les Olivetes (actualment Tapavins), Queviures Can Bosch i Serralleria March.

Aquest és un projecte impulsat pel Servei de Promoció de Ciutat i Comerç que compta amb el cofinançament de la Diputació de Barcelona, el suport del Fons d’Imatges de Comerç de Catalunya, la Direcció de Cultura i el Servei d’Urbanisme i Patrimoni de l’Ajuntament.

Imatges del Fons d’Imatges de Comerç de Catalunya.