Fulls, del Museu Arxiu de Santa Maria

Presentació del número 134 de la revista

Dimarts 29 de novembre / 19 h

Lloc:  Sala Cabanyes


L’equip del Museu Arxiu de Santa Maria - Centre d’Estudis Locals de Mataró presenta el número 134 de la revista Fulls, que conté tres articles: un de Joan Jubany sobre la travessia pirinenca de Joan Jubany i Pera durant la Guerra Civil; un altre de Jordi Malé sobre cartellistes i cartells de Les Santes d’entre 1959 i 1978, i un darrer de Tomàs Manyosa sobre els 140 anys del Ball de les Pedretes.

La presentació comptarà amb la col·laboració de Sala Cabanyes atès que un dels articles de la revista versa sobre l’origen, fins ara desconegut, del Ball de les Pedretesla simpàtica dansa que forma part de la representació mataronina de L’Estel de Natzaret des de 1933. Tomàs Manyosa, autor de la investigació publicada als Fulls, ha descobert que es va estrenar a Barcelona l’any 1882 com a número d’un extens ball pantomímic ambientat a l’Índia Oriental, i en reconstrueix la història fins a l’actualitat.

El Ball de les Pedretes està inclòs a l’Inventari de Danses Vives de Catalunya. Les seves evolucions musicals amb el toc de «pedretes» de fusta realitzat pels infants que entren en escena amb pas de galop, són part emblemàtica de Els Pastorets de Mataró, declarats patrimoni cultural de la ciutat de Mataró i guardonats amb la Creu de Sant Jordi.  

Com a cloenda de l’acte, cap a les 20 h, nens i nenes que actuaran als Pastorets d’enguany interpretaran aquest popular Ball de les Pedretes.

Organitzen: Museu Arxiu de Santa Maria i Sala Cabanyes