Cementiri dels Caputxins

200 anys d’història de Mataró

El Cementiri dels Caputxins és el conjunt neoclàssic més important de la ciutat, un museu a l’aire lliure entre sepultures, panteons, mausoleus i escultures funeràries explica 200 anys de la història de Mataró. En aquest espai hi reposen les restes d’algunes personalitats destacades com l’impulsor del primer ferrocarril, Miquel Biada; l’arquitecte, polític i historiador Josep Puig i Cadafalch; el sindicalista Joan Peiró; els artistes Jaume i Jordi Arenas; l’arqueòleg Marià Ribas; el poeta Josep Punsola o el cantant Pere Pubill Calaf “Peret”, entre molts d’altres.

caputxins cementiri

La seva construcció data de l’any 1787, quan una Reial Cèdula de Carles III va prohibir els enterraments a les esglésies i va obligar a la construcció de nous cementiris ventilats, allunyats del nucli urbà. El 1817 l’Ajuntament de Mataró va autoritzar la proposta de l’orde dels Caputxins de fer un Campo Santo o cementiri a la part alta del convent per a tots els ciutadans que volguessin ser-hi enterrats. En només tres anys pràcticament acollia tots els enterraments que es feien a Mataró.

Des de la seva construcció, el Cementiri i el Convent dels Caputxins van viure diverses fortificacions, enderrocs i reconstruccions. L’any 1835 es va incendiar i posteriorment va ser abandonat de forma definitiva pels frares caputxins. L’any 1844 la Junta d’Obra de Santa Maria va adquirir, a través d’una subhasta, la finca en què es construiria el nou cementiri catòlic. El 1944 es va fer una nova ampliació a la part dreta de l’esplanada de l’entrada principal, la Secció Nova, obra de l’arquitecte municipal Lluís Gallifa.

No et perdis les visites guiades!

Adreça: C. del Molí de Dalt, 4 08304 Mataró
Tel.: 937 574 767
Horaris: de dilluns a diumenge de 9 a 17.30 h