Can Marfà Gènere de Punt

Passat, present i futur de la indústria tèxtil

L’antiga fàbrica de Can Marfà va ser una de les indústries del gènere de punt més importants de la ciutat i l’edifici que es conserva és un dels testimonis més rellevants del patrimoni industrial mataroní. Es tracta d’un conjunt industrial de l’últim terç del segle XIX, format per dues naus de planta baixa i dos pisos cadascuna, connectades per uns ponts. Una xemeneia ubicada entre les naus completa el conjunt.

can marfà museu

Actualment la nau petita és l’extensió del Museu de Mataró dedicada al patrimoni cultural relacionat amb la indústria tèxtil de punt, que acull la col·lecció de la Fundació Jaume Vilaseca, una de les col·leccions de patrimoni industrial més singulars de Catalunya.

Mataró, capital del gènere de punt és l’exposició permanent que explica, des d’una perspectiva pluridisciplinar, el passat, present i futur de la indústria del gènere de punt a Mataró i a Cata­lunya a través d’un centenar d’objectes de la col·lecció Jaume Vilaseca (maquinària, indumen­tària, publicitat, eines i documents).

Des del març del 2019 també es pot visitar la 2a planta, un nou espai que permet veure l’àrea de reserva de les col·leccions tèxtils del Museu de Mataró. Aquest nou espai s’ha concebut amb una doble funcionalitat: com a magatzem i zona de treball tècnic i com un espai visitable per tal d'aprofundir en aspectes concrets de les col·leccions.

Les col·leccions tèxtils que es conserven al Museu de Mataró es caracteritzen per la diversitat de tipologies i materials que les componen, des dels elements industrials i tecnològics als teixits i peces de vestir, fins als mostraris, catàlegs i elements de publicitat.

Cronològicament, abasten més de dos segles d’història: des de mitjan segle XVIII fins a començaments del segle XXI. El volum més important d’objectes procedeix de la col·lecció Fundació Jaume Vilaseca, formada per més de cinc mil peces relacionades amb tots els processos de producció industrial i comercialització del gènere de punt.

No et perdis les visites guiades i les activitats adreçades a tots els públics!

Adreça: passatge de Can Marfà, 1 08301 Mataró
Horaris: dijous i divendres de 17 a 20 h; dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h; i diumenges i festius (12 d'octubre, 1 de novembre i 6 i 8 de desembre) d’11 a 14 h.
Correu electrònic: museum@ajmataro.cat