La Presó

Una espai per a l’art contemporani

La Presó de Mataró és obra d'Elies Rogent i Amat, representant del corrent arquitectònic historicista i considerat el mestre de diversos arquitectes modernistes catalans, com Antoni Gaudí i Lluís Domènech i Muntaner.  

En aquest edifici l'arquitecte va aplicar una nova concepció de l'arquitectura presidiària que el fa una construcció singular. El projecte, encarregat l'any 1851, parteix del novedós concepte “panòptic”, desenvolupat pel filòsof anglès Jeremy Bentham, que permet el control dels interns des de molts angles de visió. La construcció consta de dues parts enganxades: un cos rectangular amb una torre de vigilància central i un cos semicircular per a les cel•les dels presos, amb un pati al mig. És un edifici urbà amb dues façanes alineades al carrer sense fossar ni muralles.

La construcció entrà en funcionament l'any 1863 complint funcions de reclusió preventiva. Les dependències de la presó són múltiples i tant la seva morfologia com els seus usos han anat variant amb el pas del temps. L'interior resulta ara molt diferent respecte als plànols originals. Actualment és la seu del M|A|C Mataró Art Contemporani.

No et perdis les visites guiades i altres activitats!

Adreça:
Muralla de la Presó, 2.
08302 Mataró
Tel. 93 758 24 56
macpreso@ajmataro.cat

Reserves:

Tel. 93 741 29 30 de dilluns a divendres de 9 a 14 h

educacultura@ajmataro.cat

Horari:
De dimarts a divendres de 17 a 20 h. Dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius d’11 a 14 h
Festius que està tancat: 1 i 6 de gener, Divendres Sant, 1 de maig, 24 de juny, 27 de juliol, 15 d’agost, 11 de setembre, i 25 i 26 de desembre