L’arquitectura panòptica: el poder de la ment sobre la ment

Visita guiada a La Presó

Diumenge 15 de setembre / 12 h

Visites a l’edifici històric a càrrec de l’escriptor i historiador Albert Güell i Juanola


Visita guiada amb el tema de l’arquitectura panòptica com a eix central. Ens aproximarem a el context de les presons a l’Espanya d’aquell moment, les particularitats de l’edifici i el procés de construcció. Coneixerem una mica més Elies Rogent, arquitecte de La Presó.

La Presó de Mataró és una construcció de gran rellevància en la història de l’arquitectura penitenciària contemporània. Inaugurada el 1863, és obra de l’arquitecte Elies Rogent (1821-1897) i constitueix el primer exemple d’aplicació del model panòptic a l’Estat espanyol, el qual segueix de forma directa les corrents penitenciàries reformistes europees de l’època. 

Considerat un dels edificis de més valor patrimonial de la ciutat, la presó ha estat subjecte i testimoni dels batecs convulsos dels segles XIX i XX a la ciutat. L'any 2001 el govern de la Generalitat de Catalunya la declara Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). L'any 2016 es du a terme la rehabilitació de la coberta, el 2019-2020 les obres d'adequació de la planta baixa i el 2022 l'obra de la instal·lació de l'ascensor i l'accés al terrat de la coberta. 

El gener de 2022 el M|A|C Mataró Art Contemporani s'instal·la a l'edifici i la Presó esdevé la seu del centre d'art.

A més a més hi haurà:
Un taller paral·lel per a nens i nenes de 6 a 12 anys
Accés a la coberta de l'edifici

Activitat gratuïta
Aforament limitat. És aconsellable reservar plaça.
Reserves:
educacultura@ajmataro.cat o 93 741 29 30 (de dilluns a divendres, de 9 a 14 h)

Podeu consultar tots els itineraris i calendari de visites aquí

Organitza: M|A|C. Mataró Art Contemporani