Dijous 12 de desembre / 19 h
El Museu de Mataró i Aigües de Mataró han organitzat una exposició per explicar les diferents facetes de la relació entre Mataró i l'aigua, que ha influenciat la ciutat des de la seva morfologia, a la manera de viure dels seus habitants.
Mataró té una llarga història relacionada amb la gestió de l’aigua. Una història, unes infraestructures i un patrimoni que cal conèixer, conservar i valorar, en un moment en què una nova cultura de l’aigua porta a reflexionar sobre les estratègies necessàries per assegurar-ne uns recursos hídrics cada vegada més escassos.
L’any 2022 es commemorava el centenari de la Companyia Aigües de Mataró SA. Aquesta efemèride va desvetllar-nos dues qüestions importants: la primera, que la provisió i la gestió de l’aigua han estat crucials per entendre el desenvolupament de la ciutat, i la segona, la importància de fer-ne una gestió planificada i eficient, com a factor clau perquè l’aigua arribi als nostres dies com un bé accessible a tothom.
En aquest sentit, l’exposició també s’ha orientat com un espai de reflexió sobre els reptes de present i de futur en la gestió de l’aigua, que pretén interpel·lar directament al visitant. En un context de canvi climàtic, es fa cada cop més necessària la responsabilitat individual i col·lectiva en el ús de l’aigua, així com el desenvolupament de polítiques basades en la sostenibilitat, l’accessibilitat i les bones pràctiques.
Durant el període d'exposició està previst organitzar un programa d’activitats, conferències i debats relacionats amb el cicle integral de l’aigua i la història de la gestió de l’aigua a Mataró. L'objectiu és divulgar el valor de l’aigua com a recurs bàsic, posant èmfasi en les seves característiques i vulnerabilitats. Paral·lelament es pretén oferir als ciutadans estratègies i recursos per fer-ne un ús més sostenible del recurs, desenvolupar l’esperit crític i la reflexió sobre els hàbits de consum d’aigua.
L'exposició es podrà visitar a can Marfà fins al 29 de juny de 2025
Organitzen: Museu de Mataró i Aigües de Mataró. Col·labora: Arxiu Comarcal del Maresme