Premi Iluro de monografia històrica, humanitats i ciències socials 2023

Entrega de premi

Dimarts 21 de novembre / 19.30 h


Proclamació del veredicte de la 65a convocatòria del Premi Iluro de monografia històrica, humanitats i ciències socials.

La 65a edició del Premi Iluro compta, enguany, amb cinc treballs presentats.

Convocat per la Fundació Iluro, el Premi Iluro de monografia històrica, humanitats i ciències socials, al qual poden optar treballs de recerca centrats en Mataró o el Maresme o en els quals Mataró o el Maresme tinguin una presència destacada, compta amb una dotació de 6.000 euros i la publicació de l’obra guanyadora.

Els títols dels cinc treballs presentats, per ordre de recepció, són:

1. L’abraçada del PSUC. Mataró 1966-1977

2. Del cabotatge mediterrani a la Carrera d’Índies. Canet de Mar i el comerç marítim català al segle XVIII

3. La Malatesta: voluntaris del Maresme a la Guerra Civil Espanyola

4. Irénée Jaricot. Història de la cartoixa de Montalegre

5. Un mataroní pioner en l’ús literari de la llengua catalana al segle XIX, Antoni Puigblanch. Obra poètica catalana completa: Oda al Fanatisme (1816, c.). Estudi i edició crítica

El jurat d’aquesta edició, presidit pel Dr. Joaquim Nadal i Farreras (Universitat de Girona), està compost pel Dr. Jaume Dantí i Riu (Universitat de Barcelona), la Dra. Blanca Garí de Aguilera (Universitat de Barcelona), el Sr. Nicolau Guanyabens i Calvet (Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró), el Dr. Oriol Olesti Vila (Universitat Autònoma de Barcelona) i la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats del Consell Superior d’Investigacions Científiques) que actua com a secretària en representació de la Fundació Iluro.

L’acte de proclamació del veredicte de la 65a edició del Premi Iluro tindrà lloc a l’Espai Escena i Pensament de l’Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro (La Riera 92 de Mataró), dimarts 21 de novembre, a les 19.30 h.

Durant l’acte es presentaran les dues obres guardonades a la 64a edició (2022) del Premi Iluro, Història del castell de Mataró i dels seus senyors feudals (1031-1419), de Xavier Alarcon i Campdepadrós (Premi Iluro 2022), i El santuari ibèric de la Cova de les Encantades del Montcabrer (Cabrera de Mar, Barcelona), de Ramon Coll Monteagudo (accèssit al Premi Iluro 2022), publicades amb els números 87 i 88 de la col·lecció del Premi Iluro.

Organitza: Fundació Iluro