Els Reis a Mataró

Aquest any el cicle de Reis arriba amb canvis i estrena nou director artístic, Marc Abril. Per primera vegada Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran per mar. Ho faran el mateix dia 5 al matí al Port de Mataró a bord del Sant Ramon, un llaüt centenari. Aquest serà el moment que els nens i nenes tindran més a prop els Reis i els podran saludar.

Enguany neix un nou personatge, en Tempus, el Controlador de Temps, que participarà tant a l’arribada dels Missatgers, com a la Nit de Reis, la més esperada de l’any per petits i grans. En Tempus descobrirà el secret de la màgia dels Reis: com és que tenen temps de repartir regals per totes les cases en només una nit? Perquè en Tempus controla el temps, allarga els minuts i atura les hores a la Carrossa dels Rellotgers Reials, la nova carrossa.  

Enguany els Missatgers no arribaran per mar sinó que arribaran al Centre de la ciutat el dia 2 de gener a les 18 h. Deu enviats especials de Ses Majestats baixaran per La Riera fins a la plaça de Santa Anna. Allà hi haurà la Carrossa dels Missatgers per començar a guardar i classificar les cartes dels nens i nenes. Serà el moment que en Tempus, farà la seva primera aparició i organitzarà els Missatgers i els repartirà per tot Mataró per rebre a tots els barris els desitjos dels mataronins. 

Tres Missatgers ja es quedaran a la plaça de Santa Anna la tarda del dijous 2 fins a les 20 h, i també el divendres 3 d’11 a 13 i de 17 a 20 h i el dissabte 4 de gener d’11 a 13 i de 17 a 20 h. A la carpa de la plaça també hi haurà un espai de dibuix i pintura, jocs gegants i espectacles per als petits de la casa. 

La tarda del 5 de gener Ses Majestats els Reis d'Orient es passejaran pels carrers de la ciutat, repartint caramels i saludant la quitxalla en una llarga cavalcada formada per més d'una vintena de carrosses i una trentena de comparses. La Cavalcada, amb més de 5 quilòmetres de recorregut i prop de 60.000 assistents, és un dels actes més multitudinaris dels que es realitzen a Mataró. La festa compta amb la col·laboració d’un gran nombre de persones i entitats que participen en algun moment del procés. Així doncs, dels 800 participants en la cavalcada, més de 500 són voluntaris.


Les carrosses que formen la comitiva són l’Oca, Els Somnis, El Tren, El Tramvia, L’Avió, El Vaixell, Els Arlequins, La Blancaneus, Egipte, Les Joguines, L’Iceberg i les tres carrosses reials (la del rei Melcior, la del rei Gaspar i la del rei Baltasar). Entre les carrosses també hi trobarem diverses comparses: Anem a dormir, Els carters i Les Ratetes, així com algunes entitats de la ciutat. 

A les 17.30 h començarà la Cavalcada d’enguany que canvia lleugerament el recorregut. En lloc de sortir des de la plaça de Puerto Rico, com era tradició, ho farà des de la plaça d’Alfred Opiso i continuarà per la ronda d’Alfons X el Savi, la plaça d’Espanya, el Camí de la Geganta, la plaça de Granollers, la ronda de Leopoldo O’Donnell, la plaça de Manuel Serra i Xifra, el Camí del Mig, el carrer de Miquel Biada, la ronda Francesc Macià, el Camí Ral, la Rambla, la plaça de Santa Anna i la Riera fins a l’Ajuntament.